ontdek de woonstijl die bij je past

 

7 BBQ TIPS VOOR BEGINNERS

Het barbecue seizoen staat weer voor de deur! We kunnen weer gezellig met het gezin of met vrienden buiten genieten van het mooie weer én van lekker eten van de barbecue. Voorheen was dat voor mij nog best een uitdaging, dat barbecueën. Misschien denk je wel, zo moeilijk is dat toch niet? Toch vond ik het altijd maar een gedoe. Moet ik nu houtskool of briketten hebben? Hoe zorg ik ervoor dat mijn eten niet zwart de barbecue afkomt?

Zijn deze vragen herkenbaar voor jou? Lees dan snel verder.

1. Briketten of houtskool?

Het verschil tussen briketten en houtskool is vooral de brandduur. Briketten gaan het langst mee. De briketten van Weber hebben een extreem lange brandduur van 240 minuten. Het duurt wel iets langer om ze aan te steken (20-30 minuten). Houtskool is binnen 15 minuten aangestoken, maar gaat ook minder lang mee. Dit is prima als je met z’n tweetjes bent of als je alleen even een biefstukje wilt grillen.

2. Brikettenstarter

Wil je wel uren lang barbecueën dan kies je voor briketten. Met een brikettenstarter is het aansteken van de barbecue een eitje. Vul met het maatbakje de starter. Leg drie aanmaakblokjes op het onderste rooster en steek ze aan. Zet de starter erop en wacht totdat de briketten allemaal bedekt zijn met een grijze aslaag. Schud de gloeiende briketten op het onderrooster (even uitkijken voor de vonken) en je bent klaar!

3. BBQ met deksel dicht

Wist je dat je bij een Weber barbecue het beste kan barbecueën met het deksel dicht? Dit komt doordat bij het openen van het deksel de warmte naar buiten komt en verloren gaat. Met een dicht deksel zal je gerecht sneller en gelijkmatig garen.

4. De juiste temperatuur

Elke Weber barbecue heet twee ventilatiegaten. Eén onderaan de barbecue en één bovenop het deksel. Met deze gaten kun je de temperatuur in de barbecue regelen. Zet in ieder geval de gaten open als je start. Als het te hard gaat, doe dan de schuifjes minder ver open.
Bij de meeste modellen zit er ook een thermometer in het deksel waarmee je kunt zien hoe warm het in de barbecue wordt. Dit is belangrijk, want niet elk gerecht wordt op dezelfde temperatuur bereid.

5. Gourmet Barbecue System

Op mijn verlanglijstje staat nog een Weber Mastertouch met GBS. GBS staat voor Gourmet Barbecue Systeem. Dit houd in dat je het binnenste deel van het rooster kunt vervangen met andere elementen, zoals een wok, poffertjespan of pizzasteen. Vooral die laatste lijkt me geweldig om te hebben!

6. Direct of indirect?

Wat ik vorig jaar leerde tijdens een Weber Masterclass, is dat je direct en indirect kunt barbecueën. De meest bekende methode is direct barbecueën. Hierbij ligt er op het onderste rooster alleen briketten of houtskool. Bij indirect barbecueën staat er ook nog een bakje met water naast of tussen. Je kunt dan boven het bakje water je vlees of vis leggen dat langzamer gegaard mag worden.

7. Meteen weer schoon

Maak na het barbecueën het rooster meteen schoon met een borstel. Het rooster is dan nog warm en je krijgt het rooster dan het makkelijkst schoon. Het is dan nog geen vijf minuten werk. Wacht dus niet tot de volgende keer dat je gaat barbecueën om het rooster schoon te maken!
Dit is een meer technische blog dan je misschien van mij gewend bent. Wees niet ongerust, ik heb ook nog een lekker recept erbij gezocht om te maken op de barbecue. Deze Turkse Lamsrack is zo ontzettend lekker! Zeker een aanrader.

Recept: Lamsrack op Turkse wijze met Tabouleh
 Mocht je na het lezen van deze blog toch graag nog wat advies krijgen over het barbecueën, dan ben je van harte welkom op onze afdeling Tuinmeubelen. Mijn collega’s en ik helpen je graag.